Sunday, October 29, 2006

 

piet grijs (Hugo Brandt Corstius)

vorige | volgende | Fokke & Sukke kunnen het niet alleen Home Persmuseum

© tekening: www.foksuk.nl
© tekst: Theo van Gogh, 2003
Zie ginds komt de stoomboot
Door Theo van Gogh
Fokke & Sukke denken dat ik specialist ben in ham en kaas en dat komt vermoedelijk omdat de grote denker Hugo Brandt Corstius mij onder het pseudoniem Piet Grijs jarenlang amuseerde met de beledigend bedoelde bijnaam 'De Anti-Semiet op Zondag'.
Ik begrijp niks van gelovigen, maar dat een hogepriester van de Politieke Correctheid mij als steen des aanstoots aanwees heb ik altijd als een bijzondere eer ervaren. Ik mis Hugo, dat wil zeggen; denk met een zekere melancholie terug aan de tijd dat ik nog meneers Geheime Telefoonnummer in de krant zette onder het kopje Illegalen-Huisvesting-Centrale.
't Zal toch wel goed met hem zijn...?
Meneer Brandt Corstius, de Gerrit van der Veen van het naoorlogs verzet, was - tot ik hem tegenkwam - nooit tegengesproken. Zijn idee van polemiek was om onder een foto van een hem onwelgevallige wetenschapper 'Hitler' te zetten. 't Is nog steeds verbazend dat meneer aanzien genoot bij de goegemeente, vooral ook omdat zijn repertoire voornamelijk bestond uit dreunende laarzen en de Tweede Wereldoorlog, die Wij Nooit Mogen Vergeten. Een psychopaat die op de bres staat voor de lijdende mensheid, ik vond 't een kostelijk gezicht.
Mijn vraag is nu; moet er geen monument voor de lijdende Hugo worden opgericht?
Ik denk aan een film waarin onze onderduikvader, vermomd als Sinterklaas om de Gestapo om de tuin te leiden, gele sterren aannaait. Die film zou moeten heten "Zie ginds komt de stoomboot!".
Hem zij de glorie.
Theo van Gogh is beroepshalve verveeld


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?