Thursday, February 08, 2007

 

Asians (Elzevier) 8 febr. 007

Abonnee-artikel
Verenigde Staten: Voorbeeldige immigranten
Aziaten doen het sociaal-economisch veel beter dan andere etnische groepen. Dat komt onder meer door hun uitzonderlijke ondernemingszin

Arnold Schwarzenegger veroorzaakte in oktober opschudding met zijn uitspraak dat Mexicanen moeten assimileren zoals de Aziaten dat doen. Maar de Californische gouverneur had wel een punt: al sinds de jaren zestig gelden Aziaten als 'model-minderheden' in de Verenigde Staten. En dat beeld klopt zeker voor een aantal Aziatische bevolkingsgroepen. Zo zijn Japanners, Indiërs en Taiwanezen gemiddeld hoger opgeleid en verdienen ze meer dan Latino's, zwarten en indianen. Ook bezitten Aziaten als groep vaker een eigen huis dan andere minderheden.

Ze hebben zelfs een hoger opleidingsniveau dan hun blanke mede-Amerikanen, blijkt uit het rapport A Community of Contrasts, dat diverse Aziatische organisaties opstelden. Ruim 40 procent van de Aziaten in de Verenigde Staten heeft een universitair diploma, terwijl dat onder blanken slechts een kwart is. Japanners, Indiërs, Taiwanezen en Sri Lankanen hebben individueel tevens hogere inkomens dan blanken. Per gezin bekeken – in Aziatische gezinnen werken doorgaans minstens drie mensen – komen nog eens vier Aziatische nationaliteiten boven het blanke gemiddelde uit.

Met de Latino's zijn de Aziaten de snelst groeiende groep in de Verenigde Staten. Bijna de helft woont in...

Het complete artikel bevat 781 woorden.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?