Monday, February 05, 2007

 

bloedverdunners

Medicatie die gebruikt wordt om een beroerte te voorkomen
Plaatjesremmers (aspirine, clopidogrel (plavix), dipyridamole)dipiridamole samen met aspirine heet aggrenox en assantin)

Klonters ontstaan op plaatsen waar bloedvaten beschadigd zijn, bijvoorbeeld door aderverkalking. Een klonter bestaat uit een kluwen van fibrine (een soort lijm) en samenklevende bloedplaatjes. Klontervorming kan door aspirine of producten zoals clopidogrel (Plavix) en Aggrenox (een combinatie van aspirine met dipyridamole) tegengegaan worden door het samenkleven van bloedplaatjes te verhinderen. Aspirine of aanverwante producten kunnen de kans op een beroerte verminderen, vooral bij patiƫnten die een beroerte gehad hebben.

Deze producten moeten meestal levenslang ingenomen worden.

Bloedverdunners (coumarines)acenacoumarol, marcousin en warfarin

Bloedverdunners worden vooral gebruikt door patiƫnten met voorkamerfibrillatie. Ze verminderen in belangrijke mate de kans op een beroerte. Bloedverdunners zijn slechts veilig als ze correct gebruikt worden. De mate van bloedverdunning varieert nogal: soms is het bloed onvoldoende verdund en soms is het bloed te verdund. Als het bloed onvoldoende verdund is kunnen klonters ontstaan en als het bloed te verdund is kunnen bloedingen ontstaan. Om deze problemen te vermijden moet de mate van bloedverdunning, zeker bij het begin van de behandeling, vaak gecontroleerd worden. De huisarts moet hiervoor een bloedstaal nemen. Neem contact op met je arts als er toch een bloeding optreedt. Verwittig je arts bij het optreden van zwarte stoelgang of rood verkleurde urine. Laat je bloed controleren als er bloeduitstortingen ontstaan. Hoofdpijn is ook een alarmsymptoom.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?