Wednesday, June 20, 2007

 

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid. Visolie bevat deze essentiële vetzuren. De meest belangrijke omega-3 vetzuren die in visolie voorkomen zijn EPA (eicosapentaëenzuur) en DHA (docosahexaëenzuur). Omega-3 vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten, verlaging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte, maar ook voor onze hersenen, gewrichten en voor zwangere vrouwen, baby’s en opgroeiende kinderen. Het is niet alleen belangrijk dat we voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgen, maar met name de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren is van belang. Voor een juiste balans in het lichaam moet deze 1:4 zijn. Omega-6 vetzuren zijn ook essentiële vetzuren, maar ze komen, in tegenstelling tot omega-3 vetzuren, wel veel in ons voedsel voor. Met name zonnebloemolie, chips, dressings, mayonaise en frituurproducten bevatten veel omega-6 vetzuren. Veelal krijgen we dus te veel omega-6 vetzuren en te weinig omega-3 vetzuren, waardoor de verhouding niet meer klopt. Daarom is het belangrijk het gehalte aan omega-3 vetzuren te verhogen. Het is dan ook belangrijk een visolieproduct te kiezen met alleen omega-3 vetzuren.
EPA en DHA

EPA en DHA, ook wel eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur genoemd, zijn beide omega-3 vetzuren. EPA is essentieel voor de bescherming van onder meer hart en bloedvaten in het menselijk lichaam en DHA is essentieel voor onder meer de opbouw van celwanden in het menselijk lichaam.

DHA is met name van belang voor:

* vrouwen die zwanger willen worden
* vrouwen die zwanger zijn
* vrouwen die net bevallen zijn
* baby’s
* opgroeiende kinderen.

DHA is belangrijk voor onder meer de opbouw van celwanden bij de groei en ontwikkeling van het (ongeboren) kind. Tijdens de zwangerschap wordt een gedeelte van het DHA-gehalte van de moeder gebruikt voor de vrucht in ontwikkeling. Daarom is het voor aanstaande moeders belangrijk om voor en tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de borstvoeding, voldoende DHA in te nemen.

Voor baby’s en jonge kinderen zijn omega-3 vetzuren van belang omdat deze bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen en een essentiële rol spelen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Zo bestaat 20% van de kinderhersenen uit DHA. Voor opgroeiende kinderen zijn omega-3 vetzuren goed omdat de concentratie wordt ondersteund. Dit helpt schoolprestaties te verbeteren. De juiste verhouding EPA en DHA voor deze groepen is 1:5.

EPA is met name van belang voor:

* kinderen vanaf ± 12 jaar
* volwassenen.

Bij kinderen vanaf ± 12 jaar en volwassenen gaat het namelijk niet zozeer meer om de opbouw van cellen, maar juist om de bescherming van cellen, waaronder hart en bloedvaten. Hiervoor is EPA verantwoordelijk. Bij deze groepen is het van belang dat de verhouding EPA en DHA 1,5:1 is.
Visolie, een bewuste keuze

Er zijn tegenwoordig veel soorten visolie op de markt. Het is dan ook aan te raden goed te letten op de kwaliteitsaspecten van de verschillende soorten visolie.

Het is verstandig visolie te kiezen die alleen omega-3 vetzuren bevat. Er zijn ook visolieproducten met omega-6 en/of omega-9 vetzuren, maar onze voeding levert deze vetzuren meer dan voldoende.

Naast de samenstelling speelt ook de zuiverheid van visolie een belangrijke rol. Helaas is het zo dat de zee voor een groot deel met zware metalen en giftige chemicaliën verontreinigd is. Het eten van verontreinigde visolie kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Kies daarom voor visolie die wordt gemaakt van vis uit een schone zee, bijvoorbeeld het gebied ten Westen van Zuid-Amerika, de Stille Oceaan.

Zeer belangrijk is de verhouding EPA/DHA die het visolieproduct bevat. Voor kinderen vanaf ± 12 jaar en volwassenen is de juiste verhouding EPA/DHA 1,5:1. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die net bevallen zijn, baby’s en kinderen tot ± 12 jaar is de aanbevolen verhouding EPA/DHA 1:5.

Met een juiste, natuurlijke behandeling hoeft u visolie niet te ruiken. Er zijn capsules en druppels die reukloos zijn en een neutrale smaak hebben en dus geen vervelende oprispingen veroorzaken. Dit is niet alleen aangenaam voor uzelf, maar ook voor uw omgeving.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?