Friday, February 12, 2010

 

marokko

Kritiek op namenlijst Marokko

Gepubliceerd: 12 februari 2010 12:23 | Gewijzigd: 12 februari 2010 12:24

Door onze correspondent

Casablanca, 12 febr. Vrijheid van naamkeuze en wederkerigheid bij valutaverkeer. Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Integratie, PvdA) deze week in Marokko bepleit bij Marokkaanse collega’s.
Minister Eberhard van der Laan (WWI, PvdA).   Foto Roel Rozenburg
Minister Eberhard van der Laan (WWI, PvdA).
Foto Roel Rozenburg

De minister bracht een vijfdaags bezoek aan het land, waarbij de aandacht uitging naar de integratie van Marokkanen in Nederland.

Bij minister Ameur, verantwoordelijk voor Marokkanen in het buitenland, kaartte Van der Laan de omstreden lijst aan van toegestane namen voor Marokkaanse Nederlanders die hun kind inschrijven op het Marokkaanse consulaat. Officieel bestaat zo’n lijst niet, aldus Ameur, maar er bestaat wel een informele lijst. Niet inschrijven van een kind kan gevolgen hebben voor onder meer het erfrecht.

Van der Laan eiste volkomen wederkerigheid voor het geldverkeer tussen Nederland en Marokko. Die geldstroom is van levensbelang voor Marokko: volgens de Wereldbank stuurden Marokkanen in het buitenland in 2008 zo’n 6,7 miljard euro naar het vaderland op. Dat geld opnieuw uit Marokko krijgen is bijzonder moeilijk: vanaf 915 euro is toestemming vereist. Van der Laan voorziet groeiende problemen met erfenissen naarmate meer Marokkanen overlijden die uit Nederland zijn teruggekeerd.

Marokko heeft beloofd beide thema’s te onderzoeken. Nederland zal het probleem van de vrije naamkeuze in kaart brengen. Komend najaar bezoeken Marokkaanse ministers Nederland. „We geven hun het vertrouwen”, zei Van der Laan, „maar we gaan hen hier wel elke maand aan herinneren.” Is er tegen het najaar geen vooruitgang, „dan hoeft minister Ameur niet naar Nederland te komen”.

Een aanbod van Marokko om Nederland te „helpen” met Marokkaanse probleemjongeren heeft Van der Laan „beleefd afgeblokt”. „Dat is iets wat Nederland samen met de Marokkaanse gemeenschap moet oplossen.”

Op andere punten, zoals een verbod op huwelijken tussen neven en nichten, wacht Nederland niet op Marokko. „Dat gaan we gewoon doen”, aldus Van der Laan.


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?